Библиотека Ђура Јакшић је огранак матичне библиотеке на Чукарици. Постоји још од 1954.године, поред школе, једна је од најстаријих васпитно-образовних институција у Железнику. Одувек је била на лепом месту, у главној улици у насељу, поред које се свакодневно пролази и улази.

Генерације ђака, али и свих других Железничана долази у библиотеку да прочита књигу, новине, на трибине и сусрете са песницима. Некада је посета било много више, јер су кућне библиотеке биле ретке, а и сиромашније од данашњих. Генерације деце и одраслих прошло је кроз њена врата, а нису улазили само они који су зазирали од књиге.

У библиотеци могу да се позајмљују, али и читају књиге и штампа. Читаоница је одвојена, док је са посебном пажњом неговано и развијано дечије одељење.

Библиотека Ђура Јакшић

ДЕЧИЈЕ ОДЕЉЕЊЕ

У априлу 2011. године завршено је реновирање библиотеке. Средства за реновирање обезбедио је Град Београд, а стара зграда која је у потпуности реновирана засијала је новим сјајем.

УНУТРАШЊОСТ БИБЛИОТЕКЕ

У просеку, библиотека у Железнику броји око 1.800 чланова, али најчешће се повећава број корисника крајем године, око Сајма књига када су актуелни попусти за одређене категорије и групе корисника.

Преко 300 основаца годишње се учлани у библиотеку у Железнику, али и стотинак пензионера. О томе говори податак да се Горан Николић учланио у библиотеку у Железнику пет година по њеном отварању – 1959.године! Многи старији житељи сматрају да би требало обновити стару праксу понуде разноврсне дневне и периодичне штампе у читаоници библиотеке. 

КЊИГА УТИСАКА – Овде ми је лепо – написала је мама уместо Милице Станковић, која, још увек не зна да пише. Она радо долази у библиотеку и, према ономе колико је све занима и колико времена проводи у њој, биће једна од највернијих љубитеља књига библиотеке Ђура Јакшић у Железнику.

Библиотечки фонд је разноврстан, али је због ученика и студената приоритет дат ученичкој лектири. Све што ученицима треба за школу они могу пронаћи у библиотеци, под условом да се не чека задњи моменат за читање лектире, мада најчешће има по неколико примерака таквих књига. Поред лектире млади најчешће читају књиге са љубавном тематиком, трилере и научну фантастику.

Годишњи сајам књига доноси нове књиге и обогаћује библиотечки фонд, али је некада потребно неколико месеци да се књиге обраде и стигну до сваке општинске библиотеке на територији града Београда.

Некада је библиотека имала и приватне дародавце књига. Многи, сада већ стари и пожутели листови носе имена власника, који су их добијали неком пригодом: за успех у школи, на неком такмичењу, или су их, једноставно, узимали и даривали из своје, кућне библиотеке. Данас, библиотека више не прима књиге од  дародаваца. Разлог: нема места за складиштење!

Ценовник услуга

Појединачна  чланарина

– Чланарина за одрасле је 1.500, а за студенте и средњошколце 800 динара.

– Породична чланарина је по 750 динара за сваког члана.

– Деца до14 година плаћају 750, а пензионери 600 динара.

Колективна чланарина (најмање 10 чланова)

– Чланарина за одрасле је 800 а за студенте и средњошколце 400 динара.

– Деца до14 година плаћају 400 динара.

Право на БЕСПЛАТНО учлањење имају:

– деца предшколског узраста,

– ученици првог разреда основне школе,

– добровољни даваоци крви,

– особе са инвалидитетом и посебним потребама,

– особе старости преко 65 година,

(трошкови израде трајне чланске карте – 150 динара)

Чланарина за НЕЗАПОСЛЕНА лица 1.000,00 динара.

Искористите и ове године, као и сваке, сајамски попуст, до краја октобра и постаните, уколико нисте, угледни члан ове наше библиотеке!

Забележила: Хана Беатовић

Please follow and like us:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *