Кошарка је дошла у Железник касније, осамдесетих. Уствари, кошаркашки клуб ИЛР Железник основан је 1975.године, а поред локалне заједнице у оснивању клуба учествовала је и Фабрика Иво Лола Рибар, чији је назив и носила. У прво време био је део спортског друштва, које је имало још: фудбал, рукомет, одбојку, бокс, куглање, стреличарство и шах.

Захваљујући фабрици ФМП клуб је поново активиран 1991.године под новим именом „ФМП Железник“, а од када је 1994. клуб преузео Небојша Човић, бележе се победе и успон клуба и овог спорта у Железнику. Клуб се брзо пласирао у Прву Српску лигу, а касније се такмичи У Првој Савезној и ЈУБА лиги, заједно са Црвеном Звездом, Војводином и Партизаном.

Већ 1994.године клуб је, на делу школског дворишта основне школе Браћа Јерковћ, са циљем да га основци и спортисти користе, изградио спортску халу од 3.500 квадратних метара и у њој, око 2.300 места за гледаоце.

Данас клуб окупља више од 300 активних спортиста, а направљен је и квалитативни помак отварањем прве спортске гимназије на територији Београда, првенствено за потребе кошаркашког клуба ФМП Железник.

У Железнику данас постоји и омладински кошаркашки клуб Железник (ОКК Железник). Оснивач и тренер клуба је Милорад Радош, а циљ је формирање свих секција од пионира до првог тима.

Please follow and like us:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *