Спорт у Железнику има дугу традицију, коју су започели соколи и једно време је то била главна занимација омладине у доколици. Почело је двадесетих година и то је било полазиште за развој, како других спортски, тако и културних активности у селу.

ПРОСЛАВА ДАНА ЦВЕЋА

Прва соколска чета У Железнику основана је као огранак соколског друштва из Жаркова, а чинили су је млади са села, средњошколци и радници. Соколска чета је тих година учествовала на слетовима у Сарајеву и Љубљани, а неки су били и на свесоколском слету у Прагу.

Приређивани су јавни часови вежбања, а постепено су се приказивали и другачији програми, обогаћени рециталом, песмом, игром и краћим, позоришним комадима. Из тога је настала дилетантска позоришна група, коју су, на почетку чинили средњошколци и сеоски момци. Организатор и вођа ове групе био је Милован Миљковић, учитељ, а представе су игране у школама, кафани и на отвореном. Поред Железника, гостовало се и у околним селима: Сремчици, Рушњу и Великој Моштаници.

ФОЛКЛОРНА СЕКЦИЈА ШКОЛЕ „БРАЋА ЈЕРКОВИЋ“ У ИЛР

У почетку у дружини није било девојака, али су „лед пробиле“ попове ћерке, те су могли да прошире репертоар и да припремају мање захтеве позоришне комаде: „Девојачку клетву“, „Ђиду“. Све више је, поред омладине, на приредбама било старијих мушкараца, али и жена, што је говорило о одређено, додуше малој и постепеној, промени свести код становништва Железника.

После рата Другог светског рата па све до 90- их спорт је био изузетно развијен у Железнику, јер је био последица интезивног развоја места, под утицајем економског значаја индустријског комплекса фабрике Иво Лола Рибар, па се омладина и физички окупља око фабрике и објеката друштевног стандарда, који су пратили њен развој (у самачком хотелу су се налазиле просторије КУД-а).

Развијане су све врсте спортова, почев од спортског друштва ДТВ Партизан и сокола, преко, бокса где су били чланови Савезне лиге, женске одбојке, која се такмичила и Српској лиги, рукомета…

Поред спортског друштва Напредак, у коме се врло ативно и приљежно се ради на развијању секција и постижу се добри резултати у општини и Београду, ради и друштво за телесно васпитање „Партизан“.

Врло активно је и културно-уметничко друштво „Есперанто“, које је наставило традицију КУД-а „Димитрије Туцовић“. Касније се чланови културно-уметничких друштава регрутују од подмлатка из секција основних школа: пре свега фолклор, али и музичка и драмска.

Али, прави преокрет у друштвеном животу Железника десио се тридесетих година двадесетог века , када се у Барама појавила фудбалска лопта…

ФУДБАЛСКА ЕКИПА

Please follow and like us:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *