Године 1930.године донета је прва лопта у Железнику и тада је основан ФК Железник. У лето те године Добрица Петровић, Степан Станковић и Тихомир Панић су добили на поклон комплетну гарнитуру и фудбал од управе БСК Београд.

У почетку се играло по већим сеоским двориштима и у порти цркве. Најзад, омладина је поравњала и уредила терен у Барама, испред Задружног дома. Старији су са подозрењем гледали на прве играче клуба: Виту Радојевића, Радоја Станковића, Животу Митровића, Бору и Бану Војиновића, називајући их мангупима и беспосличарима.Терен у „Барама“ је често био поплављен, а служио је и за друге, неспортске намене: вршидбу, саборе, испашу…

Прве утакмице су одигране са момцима из суседних села, где се, ова, мушка „зараза“ нагло почела да шири. Поред сеоских утакмица почели су сусрети са београдским клубовима: „Јадран“ из Земуна, „Бановац“ са Чукарице и други.

Године 1940. ФК Железник почиње да се такмичи са клубовима и да односи победе. За време окупације опстао је и поред тешкоћа, а кроз њега се окупљала омладина и васпитавала у духу НОБ-а, али и четничког покрета. Тако су, међу првима, у рат отишли и чланови клуба: Света Станковић, Влада Илић, Милорад Ћирић и Модраг Митровић. Касније су им се придружили и други играчи. Једни су погинули као партизани, а други као четници.

После ослобођења ФК Железник је наставио предратну традицију окупљања и васпитања омладине у спортском духу, па се клуб шири и прераста у спортско друштво „Напредак“, са више дисциплина, а 1948.године формира се клуб Црвена машина. Од 1951. до 1961. године у Железнику постоје два фудбалска клуба: Напредак и Железник, док после 1961.године остаје само Железник.

Изградњом фабрике и новог насеља стварају се услови за спорт па се игра по пољанама замењује фудбалским игралиштима, а тек две деценије касније клуб добија свој терен: стадион и клупске просторије.

Наиме, седамдесетих година прошлог века Београд је конкурисао за Олимпијаду и врло озбиљно се припремао да је добије. У склопу тих припрема планирано је у Железнику Олимпијско село, на простору, где се никада ништа није градило, већ су биле њиве и виногради (простор према Жаркову и Петловом брду, изнад поште.)

Београд није добио организацију Олимпијаде, а од све те приче Железник је добио само фудбалски стадион капацитета 8.350 седишта.

Фудбалери Железника су освојили: Куп Југославије на територији Београда, Куп ослобођења Београда, прво место Српске лиге. Уласком у Београдску зону 1993.године клуб је сваке године освајао виши ранг такмичења, да би 1997.године постао члан Iа Савезне фудбалске лиге, где је остао све до гашења у јуну 2005.године.

Железник се пласирао у полуфинале купа Србије и Црне Горе 2001., док су 2003. били трећепласирани, одмах иза Црвене Звезде и Партизана. Изузетан успех ФК Железник је 5. место на првенству Србије 2002., али се, ова изузетна екипа, само 3 године касније (2005.године) попела на трон – освајањем Купа Србије и Црне Горе!

Фудбалски клуб Железник Лавови се, на кратко удружио са Вождовцем, а онда је почео да се опоравља и полако пење почетничким степеницама играјући у нижим ранговима такмичења и стварајући фудбалски подмладак. У сезони 2010/11. се пласирао у Београдску зону.

У Железнику данас постоји и фудбалски клуб Локомотива, који има терене у Макишу, док на стадиону Железника тренирају и играчи Спарте, клуба који је састављен од студената, будућих: лекара, правника, инжињера и којима није најважнији мотив резултат, већ дружење и забава. Док остали клубови «кубуре» са навијачима, они имају све више гледалаца на трибинама, углавном пријатеља и чланова породице, који се добро забављају. Иначе, то је најгори клуб, који је осигурао последње место на табели Треће београдскеј БИП лиге на крају 2011.године, без иједне победе.

Please follow and like us:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.