Од 1948.године у Железнику су радиле две школе: основна школа у селу, код цркве и непотпуна гимназија у насељу. Седмогодишња основна школа у Радничком насељу установљена је 1951.године и била је у близини зграде Интерната у напуштеним баракама које су служиле за изградњу фабрике и насеља.

У њима је зими било веома хладно, а лети неиздрживо топло. Није било опреме, књига, а и ученици су долазили са лошим презнањем за наставу, па су и први резултати били слаби. И поред тога почиње се са ваннаставним активностима: формира се пионирски одред, млади техничари, радио-аматери, шаховска секција…

ШКОЛА БРАЋА ЈЕРКОВИЋ

Са растом Радничког насеља, расте и број ученика, те су као школски простор коришћене разне локације, да би1952.године почела да ради осмогодишња школа, која је понела име двојице учитеља и ратника браће Јерковић.

ПУНА ШКОЛА ЂАКА

Ново здање основне школе Браћа Јерковић настало је по идеји и нацрту архитекте Братислава Стојановића и 1956.године никло је велико и светло школско здање у Железнику. Доградња школе је била 1963.године, па је школа имала близу 4.000 квадратних метара.

ШКОЛА БРАЋА ЈЕРКОВИЋ – САЛА ЗА ФИЗИЧКО

Школа има бројне секције и учествује на многим такмичењима, склапа пријатељства и успешно школује генерације својих суграђана. Међу наградама издваја се Доситејева награда Београда за 1996.годину додељена школи Браћа Јерковић за резултате васпитно-образовног рада, што је сврстава међу најузорније, београдске школе.

ШКОЛА БРАЋА ЈЕРКОВИЋ – ТЕРЕН

Please follow and like us:
2 thoughts on “Школа Браћа Јерковић”
  1. (Од 1948.године у Железнику су радиле две школе: основна школа у селу, код цркве и непотпуна гимназија у насељу. Седмогодишња основна школа у Радничком насељу установљена је 1951.године и била је у близини зграде Интерната у напуштеним баракама које су служиле за изградњу фабрике и насеља.)
    Mozda se potkrala greska. Ja sam prva generacija skole Braca Jerkovic (uff, ala sam mator!). Osnovna skola pre 1956. godine je bila u barakama ali preko puta sadasnje pumpe, a ne pored internata. Jedino ako nije postojao i tamo neki internat. Izraz, nepotpuna gimnazija mi nije poznat.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *