У непосредној близини храма налази се извор свете Петке који мештани посећују због хладне воде, али и зато што га сматрају чудотворним. Преноси се усмено предање по коме је постојала мала дрвена црквица код овог извора посвећена светој Петки у којој су служила два калуђера. Сматра се да су је Турци срушили. Поред овог, и извора свете Петке на Калемегдану, познато је да и Раковица има воду свете Петке, што нам само сведочи о томе у којој мери је култ ове светитељке развијен у нашем народу. У скоријој будућности се планира изградња капеле на овом месту.

ПУТ ЗА СВЕТУ ПЕТКУ

Већ више од сто година овај извор Свете Петке слови као извор чудотворне воде, која помаже болеснима, највише очних болести. Света Петка је била чудотворка и исцелитељка, веровати у њу и њене моћи је пут који води до здравља и благостања, а верујући мисле да се то манифестује кроз чудотворну воду.

ИЗВОР – ЧЕСМА СВЕТЕ ПЕТКЕ

У православном свету има доста лековитих извора којима се обично дају имена Свете Петке, (чувен је извор у Грчкој код Ларисе где се окупља неколико хиљада верника) па тако и овом, у Железнику који се помиње и у црквеним списима из 16. века. У Београду има још два лековита извора посвећена Светој Петки, један је на Калемегдану, а други у Раковици, недалеко од манастира где је сахрањен блаженопочивши патријарх Павле.

ИКОНА СВЕТЕ ПЕТКЕ НА ИЗВОРУ У ЖЕЛЕЗНИКУ

ИКОНА СВЕТЕ ПЕТКЕ НА ИЗВОРУ

Некада је извор у Железнику био обрастао растињем и за њега су знали, пре свега они који су ту долазили на извор хладне воде за раднике у виноградима и њивама, са остружничке стране Железника. Над извором је било стабло раскошног храста, на које су жене и деца везивали кончиће, извучене са одеће, коју су носили, како би се отерао страх и лоше мисли. Касније, извор Свете Петке у Железнику је уређен као излетиште. На комплексу изворишта Свете Петке налази се и спомен плоча једном од најзаслужнијих грађана Железника – Ђорђу Гузоњи, учеснику Првог српског устанка, првом кључару београдског утврђења.

Spomen ploča Djordju Guzonji

СПОМЕН ПЛОЧА ЂОРЂУ ГУЗОЊИ

Миливојe Којић, деда Микa је почетком седамдесетих година прошлог века обновио, тада запуштени извор са својим друговима ловцима и поставио мермерну плочу на којој пише: „Подигнуто 1872. Обновљено 1973. Грађани добровољним радом. Инвестирао и три лета радио Којић Б. Миливоје из Железника.”

ПЛОЧА МИКИ КОЈИЋУ

Постоји идеја да се на извору Свете Петке изгради капела, али земљиште није у црквеном власништву. Има и заинтересованих донатора, Срба из Канаде, али потребно је много више од добре воље грађана и цркве да би се реализовао пројекат капеле архитекте Љубиша Крстић из Железника, који је благосиљао патријарх Павле.

Please follow and like us:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.